un-tajUk

9 Comments »
yesterday, i've learned 3 more words of "bahasa kedah" from tok ayah.hahaha.umi gelak x sangga2 seraya berkata~"heh nama ja org kedah tp x blajaq bhsa perabih!"tegas beliau sambil meneruskan gelaknya.ye begitulah.da mmg beranak kt kedah xkn nk ngaku anak jati manchester plak kn.tihtihtih.so, here goes:-

sengkak~
maksudny:cekang perut o dlm kata laen kenyang y melampau
contoh penggunaan:"tokyah dah kenyang?"tanyaku.jwb tokyah,"bukan takat kenyang aih, da sengkak dah pon.."

majai~
maksudny:suda menambah nasik hingga at least 3 pinggan makanya suda sgt kenyang tp masih meneruskn suapan scra main-main ntuk menghabiskn nasik ke-4 pinggan seterusnya.
contoh penggunaan:"hang nk nasik lg ka?"tanya maktok n jwb tokyah,"toksah boh dah kt dia, dok majai ja tuh!"

sergum~
maksudny:serabai o serabut
contoh penggunaan:"kaklong, p bg sikat sat kt dia, tgk rambut tu sergum semacam"[identiti jurucakap n character dialog ini adalah dirahsiakn]

renung-renungkan n selamat beramal.bahasa kedah bahasa kebanggaan.

p/s:buat beela n kakya~hangpa jgn dok p ceghita kt sapa2 noh..!!

9 Responses to "un-tajUk"

afra` Says :
July 9, 2009 at 2:46 AM

walla weh..

patut ar hang chat ngn akk bahse aloq staq..

adeh ai..

akk tau 'sengkek'=xd duit rasenya..wee..

yeah!!!martabatkan bahse kita sume..

hidop jawoklate!!

p/s: saya pun x reti ngn bahse keturunan ayahbonda saya..

:)

:missy najlaa: Says :
July 9, 2009 at 3:52 AM

hehe..sergum tue kakya tau okeh?hihi..wah,tiqah pon tak taw sergum ke sdgkn dok kat kedah?tibe2 sy berasa bangga plak..kiiki..yea,sergum..pastinye aqilah mungkin?ahmad ke?apan ke?hihi..mereka yg selalu berada dlm keadaan sergum ini..heheheeeeee~

maryam muhammad Says :
July 9, 2009 at 12:38 PM

sengkak ek, kalo trg plak se'eh (xtaula ejaan betul ke salah, haha)

menarik an bahasa seme negeri..

~atiQyUdin~ Says :
July 9, 2009 at 11:10 PM

[afra]
jawoklate=awat munyik len macam sket dy pnya len macam eh?haha

[kakya]
diulangi identiti character dirahsiakan hokeh!harhar3 weh ingat jgn dok p habaq kt tokyah ngn maktok taw!*winkin cutely*

[k.maya]
bhs kedah ada gak so'oh~penah dgq?haha mknany nnt ceq p check balek noh

PutraRocker Says :
July 10, 2009 at 12:48 AM

thnx 4 da info.=))

nObby Says :
July 26, 2009 at 2:58 PM

benyai~ nasi lembik
hahah
majai n benyai dua2 dapat dari tok ayah
hahaha
cuti h1n1 sgguh bosanisasi. huhu

~atiQyUdin~ Says :
August 1, 2009 at 11:10 PM

ya begitulah
tokyah mmg kaya dgn himpunan bhsa veterannye ahaks

nObby Says :
November 17, 2009 at 2:39 AM

haha. 1st tyme aku dgq majai masa ajiq tgh main2 makan nasik sbb sbnq nya dia dah knya (obviously)

pastu tokyah cakap " dia ni dah majai. toksah dok main2 la makan nasik tu" haha.

Post a Comment